Sådan plejer du dine fødder

Hvad er et par gode sko? Er det ikke individuelt? Jo, men der findes en række grundregler for godt fodtøj, som du kan komme langt med.

Vi kender det alle sammen. Følelsen af et par nye sko, der klemmer og gnaver en smule ind i lilletåen. Man tænker umiddelbart, at det nok går over, når skoene er gået til. Men det er en uvane. Sko skal ikke gås til, de skal sidde lige i skabet med det samme.

I dag kan du købe fodvenlige sko, der er både flotte og elegante samtidig med, at de skåner dine fødder for knyster, hammertæer og hård hud. Du behøver sågar ikke altid at gå ind i specialforretninger for at klæde fødderne godt på. Hvis du ser dig for i de almindelige skobutikker, kan du finde sko, der får dine fødder til at smile.

 1. Skyl fødderne dagligt
  Lunken vand er bedst, og det er tilstrækkeligt at skylle dem i brusebadet. Hvis du bruger sæbe, skal du være opmærksom på, at sæbe udtørrer huden.
 2. Tør fødderne grundigt
  Fødder skal tørres grundigt, når de har været våde, især mellem tæerne. På den måde kan du forebygge hudsvamp, der trives i varme, fugtige og mørke omgivelser.
 3. Klip neglene lige over
  Negle skal altid klippes lige over. Klipper du dem ned i siden, risikerer du at få nedgroede negle, som kan danne betændelse. Sker det, skal du søge professionel behandling hos en fodterapeut.
 4. Brug fodcreme
  Smør fødderne ind i creme hver dag, når de er blevet skyllet. Cremen holder huden på fødderne smidig og forebygger hård hud og revner. Undgå at komme creme mellem tæerne.
 5. Hård hud og ligtorne skal fjernes
  Hård hud og ligtorne er tegn på, at dine fødder belastes forkert. Derfor kan der være god grund til at se nærmere på dit fodtøj. Du kan få hjælp til at fjerne hård hud og ligtorne hos en fodterapeut.
 6. Motionér fødderne
  Dine fødder har rigtig godt af at bevæge sig hver dag. Det styrker fodens muskler og bevægelighed. Du kan fx krumme og sprede dine bare tæer og vippe fødderne op og ned.
 7. Åndbare strømper
  Skift til rene strømper hver dag. Sørg for, at strømperne ikke strammer, og brug så vidt muligt strømper, der er svedtransporterende eller lavet af naturmaterialer som fx bomuld. Strømper af kunststof som f.eks. nylon forhindrer huden i at ånde, så sved og fugt bliver i strømpen.
 8. Tjek dine sko
  Du kan tjekke, om dine sko passer til dine fødder ved at tage sålen ud og stille dig oven på den. Stikker dine fødder ud over sålen, går du i for små sko. Det kan påvirke dine fødder og ændre din naturlige fodform.
 9. Overvej indlæg
  Hvis dine fødder har fejlstillinger, kan du gå på en uhensigtsmæssig måde, hvilket kan give dig smerter helt op i ryggen. Du kan derfor have glæde af et indlæg, der kompenserer for fejlstillingerne og giver dig en bedre gang. Hvis indlæg skal virke, skal de fremstilles individuelt til dine fødder og behov. Det kan du få gjort hos en fodterapeut på baggrund af en gang- og fodanalyse.
 10. Sko efter gøremål
  Din fødder har det faktisk bedst i sko, der passer til det, du er i gang med. Derfor skal du vælge forskelligt fodtøj, alt efter om du skal på arbejde, til fest, dyrke sport eller slappe af.