Sådan vælger du sko

Skyl, tør og smør dine fødder hver dag, og du er kommet langt. Følger du tilmed resten af de følgene ti råd, har du gjort dine fødder en stor tjeneste.

Rådene kommer fra de statsautoriserede fodterapeuter, der har behandlet danskernes fødder i mere end 80 år.

 1. Vælg en garage, der passer
  Skoen skal passe til foden og ikke omvendt.  Derfor skal du vælge den størrelse og pasform, der passer til din fod. Du kan fx teste formen ved at tage sålen ud og stille dig ovenpå den. Rager foden ud over sålen, er skoen ganske enkelt for lille eller for smal.
 2. Få plads til bevægelse
  Din fod glider lidt frem og tilbage, når du går. Derfor skal du sørge for, at skoen er stor nok til, at du har et glidetillæg på omkring 7 mm, så foden ikke støder mod snuen.
 3. Snuden i vejret
  Når vi går, bevæger vi tæerne mere, end vi tror. Derfor må skosnuer ikke være for lave, da du risikerer, at skoen trykker på dine tånegle og generer dig.
 4. Vælg en sål der følger foden
  Almindelige hverdagssko skal være fleksible i sålen, så skoen følger din fod og tillader dig at gå så naturligt som muligt.
 5. Lad foden ånde
  Vælg sko af læder og andre åndbare materialer, så dine fødder får luft i løbet af dagen. Det forebygger svedige fødder, sure tæer og svamp.
 6. Tag toppen af stødene
  Din krop har ikke godt af de mange stød, der forplanter sig op gennem kroppen, når hælen lander hårdt på underlaget. Derfor er det meget vigtigt med en sål, der er stødabsorberende.
 7. Gør plads til hævelse
  Dine fødder kan blive varme i løbet af en dag og hæve i løbet af eftermiddagen. Det kan derfor være en fordel dels at købe sko, når fødderne er hævede, dels at købe sko med snører eller velcro, så du kan justere dem.
 8. Hold foden på plads
  En fast hælkappe holder foden på plads, så den ikke skrider ud over sålen og ødelægger din gang. Fast hælkappe er også et must, hvis dine fødder har et særligt behov for støtte.